Hoe verloopt een NeurOpimal training?

De klant neemt plaats in een makkelijke stoel. Op de oren en het hoofd worden de sensoren geplakt met een EEG- pasta, twee op het linker oor en een op het rechter oor en twee op het hoofd. Via deze sensoren worden hersengolven doorgegeven naar de computer van de trainer. Er komt via de sensoren dus niets binnen – de training is non-invasief.

Voorafgaand aan de sessie neemt de trainer een baseline op, een halve minuut durende registratie van de actuele hersenactiviteit. Na de sessie herhalen we dit procédé en kunnen we de gegevens met elkaar vergelijken.

Dan volgt de werkelijke training die ongeveer 35 minuten duurt. Volwassenen en kinderen kijken naar een uitgekozen filmfragment op een beeld-scherm. Je kunt ontspannen, je hoeft niets te doen. Het is een onbewust leer-proces.

Terwijl je luistert en kijkt, zullen zich korte pauzes voordoen in geluid en beeld. Hoe dat komt? Wanneer bepaalde frequentie-gebieden turbulentie of instabiliteit vertonen, volgt er een onderbreking in geluid en beeld. Deze precies getimede pauzes vormen de sleutel in het leerproces en noemen we feedback. Onze hersenen zijn bijzonder goed in staat om patronen te ontdekken. De onderbrekingen in geluid en beeld geven het brein precies de informatie die het nodig heeft om zich te reorganiseren. In de praktijk betekent dit dat de klanten genieten van een mooie film met af en toe een onderbreking van een fractie van een seconde welke nauwelijks merkbaar is.

De meeste klanten verheugen zich op de trainingssessie – diep ontspannen genieten in de stoel.

De gehele sessie duurt ongeveer 1 uur.

De training begint met een kennismakingsgesprek,zodat we elkaar leren kennen om zodoende een indruk van de klacht te krijgen. Daarbij wordt verkorte training gegeven en met u besproken. Dit is nodig om te zien in hoeverre onbalans in het frequentiepatroon in de verschillende hersendelen valt waar te nemen.

Daaropvolgende trainingsafspraken duren meestal ongeveer één uur en vinden in principe twee keer per week plaats. Het is aan te raden de sessies in de week te spreiden. Het aantal sessies welke nodig zijn om blijvende resultaten te behalen verschilt per persoon en is ook afhankelijk van de klacht, maar zo’n twintig sessies is een goede richtlijn. Enige verbetering is vaak al te merken na tien sessies

De training zelf is pijnloos en niet invasief wat wil zeggen dat er niets in het lichaam gaat. Er worden sensoren op de hoofdhuid en op beide oren geplakt. Deze sensoren ‘luisteren’ alleen; ze beïinvloeden de hersenen niet. Een versterker en een computer verwerken het signaal en leveren feedback.Het brein is een bijzonder flexibel orgaan en is, zoals bekend, in staat om te leren. Net zoals het kan leren om het lichaam te sturen als dat probeert te fietsen, kan het ook leren om het eigen functioneren beter te sturen. Het enige wat het hiervoor nodig heeft is informatie over zichzelf: terugkoppeling of feedback. Als de hersenen goed ontwikkeld zijn en goed werken, vertoont het EEG een bepaald beeld. Als het EEG afwijkt van deze norm, dan kan dit een nadelige invloed hebben op cognitief, emotioneel en fysiek functioneren. Neurofeedback-training daagt de hersenen en de persoon zelf uit, om deze effectieve staat van balans te behalen en behouden. Het geeft de hersenen feedback over hun vooruitgang en net zoals bij het leren fietsen, zullen de hersenen niet snel vergeten wanneer ze eenmaal succesvol zijn.